Schotse cultuur – Glasgow

Glasgow ligt in de ‘Lowlands’, laaglanden, het zuidoostelijke deel van Schotland en tevens de grootste stad. Deze vriendelijke stad ken een Victoriaanse stijl met een rijke mix van cultuur, kunst en veel charme.

Schotland kent een rijke cultuur, zo zijn er de traditionele volksspelen, de Highland games en het Schotse volksdansen. Ook kennen de meeste mensen de typische Schotse kleding zoals kilts met tartan prints. Op het gebied van muziek kent iedereen de doedelzak, een instrument dat zit geworteld in deze cultuur.




Geschiedenis

Glasgow is een oude stad. Al in de 2e eeuw werden de oevers van de rivier Clyde bewoond door Kelten. In de middeleeuwen werd duidelijk dat Glasgow niet zomaar een nederzetting was en kreeg het in de 12e eeuw de stadstatus. Hierna kreeg het in 1450 de eerste universiteit van Schotland, de Universiteit van Glasgow. Er kwamen parken en de houten brug werd vervangen door een van steen. Eind 15e eeuw stond Glasgow er sterk voor, ook op het academische vlak.

In de 15e eeuw vond de reformatie plaats. het katholieke Schotland heeft lang volgehouden, maar kon de val van het katholicisme niet voorkomen. Toen de laatste aartsbisschop naar Parijs vluchtte, werd Schotland officieel protestants. Het ging goed in de jaren erna, vooral op het gebied van handel. In de jaren 1800-1900 trok Glasgow steeds zwaardere industrieën aan.

Tot aan de eerste Wereldoorlog ging het goed met Glasgow, een bruisende stat en gerangschikt als een van de meest vernieuwende Europese steden. Na de eerste Wereldoorlog kende de stad economische terugval met zelfs een depressie rondom 1930 die ook na de tweede Wereldoorlog bleef aanhouden.

Sinds de jaren ’80 en ’90 behoort Glasgow weer bij de top van Europese steden. Dankzij veel investeringen in infrastructuur en betere huisvesting en twee voetbalclubs.